Przyprawa do pierników – DIY

Przyprawa do pierników – DIY

Jak zrobić domową przyprawę do pierników

W przedświątecznym okresie, w sklepach znajdziemy zatrważającą ilość asortymentu świątecznego, także kuchennych gotowców. Przyprawy różnych firm mnożą się na półkach i szykując się do świątecznych wypieków wystarczy sięgnąć po saszetkę tej lub innej firmy z napisem „przyprawa korzenna” lub „przyprawa do pierników”. Co znajdziemy w składzie? Cynamon, goździki, imbir, mąkę… Owszem, niby nic złego, ale… Moim zdaniem, jeśli zabierasz się za tworzenie domowych wypieków i pierniczków własnej roboty, to bezsensem jest korzystanie z gotowej przyprawy piernikowej, zwłaszcza, że ta domowa jest banalna do wykonania. Jednak w poszukiwaniu proporcji idealnych trafiłam do toruńskiego muzeum piernika, gdzie odkryto przede mną prastary i owiany tajemnicą przepis na własnej roboty przyprawę do pierników.

Składniki przyprawy do pierników

  • 100 g cynamonu
  • 40 g imbiru
  • Ziarenka z 6 suszonych owoców kardamonu
  • 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu
  • 1 łyżka goździków całych
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej mielonej
  • 5 kulek ziela angielskiego

Całość możesz albo zmaltretować w moździerzu albo zmiksować w młynku do kawy. Ważne, żeby każdy ze składników skończył w postaci proszku. Możesz w ostateczności użyć przypraw już wcześniej zmielonych i tylko wymieszać wszystko w odpowiednich proporcjach, ale moim zdaniem całość ma trochę mniej aromatu i mocy, ponieważ gotowe przyprawy szybciej wietrzeją.

Kiedy najlepiej taką przyprawę do pierniczków przygotować? Ja robię ją w listopadzie, w sporej ilości i przechowuję w słoiku. Spokojnie szczelnie zamknięta przetrwa kilka tygodni. jeśli nie masz słoika, możesz użyć woreczka strunowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *