Piernikoty żytnie / Fit pierniczki żytnie

Piernikoty żytnie / Fit pierniczki żytnie

Przepis na żytnie pierniczki, okazał się nie lada wyzwaniem. Jednak mnogość smaków i aromatów, które w nich odkryłam, rekompensuje ilość prób znalezienia przepisu idealnego. Udało się stworzyć takie, w których wyczujesz nutę karmelu, czekolady i ciepło przypraw korzennych.

Składniki pierniczków żytnich

  • 400g mąki żytniej (w wersji fit można użyć mąki pełnoziarnistej)
  • 80g masła
  • 180g miodu
  • 20g cukru trzcinowego (Muscovado nada dodatkowej głębi smaku)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej roboty)

Pieczenie piernikotów

Wykonanie jest takie jak przy każdych piernikach. Rozpuszczamy w garnuszku masło i miód, dodając kakao i przyprawy, uważając, żeby całość się nie zagotowała. Studzimy miksturę i dodajemy do reszty składników.

Ciasto wyrabiamy tak długo, aż powstanie jednolita masa, wałkujemy na blacie. Masa może być dość lepka, jednak starajcie się nie dodawać więcej mąki, bo pierniczki będą bardzo twarde.

Wycinamy odpowiednie kształty i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 9-12 minut, w zależności od grubości ciasteczek. Najlepiej sprawdzają się takie 4-5 mm grubości.

  • Jeśli chcesz udekorować pierniki bakaliami lub orzechami, przyklej ozdoby do ciastek roztrzepanym jajkiem.
  • Jeśli chcesz, aby pierniczki miały wyjątkowy orzechowy smak, zastąpcie 100 g mąki, 100 g zmielonych orzechów (na przykład włoskich).

Gwarantuję, że drugich takich żytnich pierników ze świecą szukać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *