Pierniki świąteczne

Pierniki świąteczne

Święta coraz bliżej, dlatego już najwyższa pora rozpisać terminarz wypieków świątecznych. Mając na myśli świąteczne słodkości, nie sposób zapomnieć o pierniczkach. To właśnie one wypełniając dom swoim aromatem, wprowadzają prawdziwie świąteczną atmosferę.

Kiedy upiec pierniczki na święta?

Ponieważ tradycyjne pierniki chwilę po upieczeniu twardnieją niemalże na kamień, warto upiec je wcześniej i odstawić na kilka tygodni, schowane w pudełku, gdzie zaczekają na swój czas. Kilka dni przed świętami dekorujemy pierniki świąteczne lukrem, jeśli nie zdecydowaliśmy się na dekoracje wtapiane w ciasteczko i gotowe.

Pierniki świąteczne – przepis

Składniki na około 50 pierniczków:

  • 1/2 szklanki miodu
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru (drobnego cukru do wypieków, brązowego lub cukru pudru)
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (w zależności jak intensywny smak pierniczków lubicie)

Miód i masło na wolnym ogniu rozpuszczamy, aż składniki się ze sobą połączą, po czym odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sypkie (mąkę, cukier, sodę, przyprawy). Dodajemy jajko oraz przestudzony miód z masłem i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Można zacząć wyrabiać łyżką w misce, a następnie przenieść się na stolnicę lub od razu łobuzować na blacie, jednak wtedy zdecydowanie jest więcej bałaganu (no i frajdy oczywiście, zwłaszcza, jeśli pomagają wam dzieci).

Kiedy ciasto jest gotowe, formujemy z niego kulę i dzielimy na 2 części. Jedna część odpoczywa i czeka w spokoju, natomiast drugą rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów, podsypując blat mąką. Im grubsze pierniczki zrobimy, tym będą bardziej miękkie i mniej chrupiące, to od was zależy jakie świąteczne ciasteczka robicie. Z rozwałkowanego placka wycinamy swoje ulubione kształty – u nas oczywiście królują koty 😊

Dekorowanie pierników na święta

  • Jeśli planujesz zawiesić swoje ozdoby na choince, wytnij dziurki na wstążkę przed upieczeniem. Możesz do tego użyć na przykład słomki do napojów.
  • Jeżeli chcesz ozdobić swoje pierniki orzechami, cukrowymi dekoracjami lub bakaliami, posmaruj przygotowane kształty roztrzepanym jajkiem i delikatnie dociskając przyklej ozdoby.
  • Jeśli chcesz zrobić pierniczki z okienkiem (witrażem), do wyciętego kształtu wsyp pokruszone landrynki (najlepiej jednego koloru). – Takie ciasteczka musisz piec nieco dłużej, około 10-12 minut.
Pieczenie pierników świątecznych

Przygotowane pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut, w zależności od wielkości, grubości i ilości pierniczków na blaszce.

Pierniczki po upieczeniu są miękkie, dlatego ostrożnie przekładamy je na płaską powierzchnię, do czasu, aż ostygną. Następnie szykujemy dla nich pudełko i spokojne miejsce, gdzie przeczekają, aż do świąt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *